Forrige Naeste
Med Mariane fra fjord til hede
Historien om
Mariager-Fårup-Viborg Jernbane


Af Anders Riis,
Format 23x24 cm, 256 sider,
indbundet og rigt ill. i farver.
Udgivet i 2009 af Dansk Jernbane-Klub nr. 53.

Pris Kr. 419,-   bestillings nr. 0053       stk

Først i 1927 blev Mariager-Fårup-Viborg Jernbane indviet som den sidst byggede danske privatbane. Materielparken var særpræget med bl.a. to Frichsbyggede damplokomotiver og to store kobbelstangsmotorvogne fra Maybach, og i de følgende år kom flere særheder til, blandt andet den legendariske lokovogn.

Mariagerbanen løb gennem tyndt befolkede egne, og trafikken var beskeden. Men en modernisering med skinnebusser i efterkrigsårene forlængede banens liv. I 1965-66 blev Mariagerbanen nedlagt, men strækningen fra Mariager til Fårup fik et nyt liv som kommunal godsbane og fra 1970 også veteranbane.


Med Mariane fra fjord til hede indeholder alt, hvad man kan forvente af en privatbanebog: Historiske kapitler, liniebeskrivelse og materielafsnit. Men bogen beretter også om banens forhistorie, dens efterfølger i form af Mariager Kommunale Godsbane, ligesom bogen indeholder informationer om banens rutebildrift.

Det hele er gennemillustreret med en mængde fotografier, både fra banens anlæg og tidlige år, men ikke mindst fra banens senere år. I 60erne var Mariagerbanens hyggelige motorvogns- og skinnebustog i flotte landskaber og ved små trinbrætter var målet for mange af tidens jernbanefotografer, og en perlerække af deres billeder har fundet vej til denne bog.